PKD 10.20.Z - Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie surowców, materiałów lub półproduktów, w nowy wyrób. Surowce, materiały lub półprodukty podlegające przetworzeniu w ramach tej Sekcji są wynikiem działalności rolnej, leśnej, rybołówstwa, górnictwa lub innej działalności wytwórczej. Istotne zmiany, przeróbki, renowacje i przebudowy są również związane z działalnością wytwórczą.

Jednostki klasyfikowane w ramach tej Sekcji określane są jako zakłady przemysłowe, wytwórnie lub fabryki, które w swej działalności wykorzystują maszyny i urządzenia o napędzie mechanicznym. Również jednostki, które przetwarzają surowce i materiały w nowy wyrób ręcznie, w sposób chałupniczy lub jednostki wytwarzające i sprzedające wyroby w miejscu wytworzenia (np. piekarnie, zakłady krawieckie szyjące na zamówienie), są również włączone do niniejszej Sekcji.

Jednostki wytwórcze mogą:

  • wytwarzać wyroby z materiału własnego,
  • zlecać podwykonawcy wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych,
  • posiadać prawa do wyrobu, a zlecać podwykonawcom całkowite wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych lub powierzonych,
  • wytwarzać wyroby jako podwykonawca.

Nowy wytworzony wyrób może być wyrobem finalnym, gotowym do użycia, lub półproduktem, który będzie wykorzystany jako surowiec w innej produkcji. Na przykład: produkt rafinacji tlenku glinowego jest surowcem przy produkcji aluminium. Aluminium jest surowcem wykorzystywanym przez zakłady produkujące, np. druty aluminiowe. Natomiast drut aluminiowy jest materiałem bazowym do produkcji wyrobów z niego wytwarzanych (np. siatek aluminiowych).

Produkcja specjalistycznych elementów, części składowych, akcesoriów i wyposażenia dodatkowego do maszyn i urządzeń, klasyfikowana jest w tej samej podklasie, co produkcja maszyn i urządzeń, dla których są one przeznaczone.

Jednakże, produkcja specjalistycznych elementów i akcesoriów przez formowanie i wytłaczanie tworzywa sztucznego, mieści się w odpowiednich podklasach grupy 222.

Produkcja uniwersalnych elementów i części do maszyn i urządzeń, takich jak: silniki, pompy, prądnice, elementy (komponenty) elektryczne, zawory, przekładnie zębate, łożyska sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach działalności wytwórczej, niezależnie od grupowań obejmujących maszyny i urządzenia, do których mogłyby zostać zastosowane.

Montaż wyrobów, z własnych lub zakupionych materiałów, traktowany jest jako działalność wytwórcza.

Niniejsza Sekcja nie obejmuje przetwarzania odpadów na surowce wtórne, które jest sklasyfikowane w odpowiednich podklasach grupy 383 Odzysk surowców. Wymaganym sposobem tego przetwarzania jest przetwarzanie fizyczne lub chemiczne. Działalność ta sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji E Dostawa wody; gospodarowanie ściekami i odpadami oraz działalność związana z rekultywacją.

Podklasa ta obejmuje:

  • przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp.,
  • produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp.,
  • produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt,
  • produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nie nadających się do spożycia przez ludzi,
  • działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb,
  • obróbkę wodorostów.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 0311Z,
  • przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 1011Z,
  • produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 1041Z,
  • produkcji gotowych, mrożonych dań rybnych, sklasyfikowanej w 1085Z,
  • produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 1089Z.

Kody PKD, które występowały we wnioskach CEIDG-1 razem z 10.20.Z:

PKD 10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11

PKD 47.23.Z

Sprzedaż detaliczna ryb, skorupiaków i mięczaków prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.2, Klasa: 47.23

PKD 10.85.Z

Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.85

PKD 10.13.Z

Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 2 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13

PKD 46.38.Z

Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności, włączając ryby, skorupiaki i mięczaki

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 2 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.38

PKD 47.91.Z

Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 2 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.9, Klasa: 47.91

PKD 47.81.Z

Sprzedaż detaliczna żywności, napojów i wyrobów tytoniowych prowadzona na straganach i targowiskach

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 2 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.8, Klasa: 47.81

PKD 47.11.Z

Sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 2 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.1, Klasa: 47.11

PKD 46.90.Z

Sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 2 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 46, Grupa: 46.9, Klasa: 46.90

PKD 10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 2 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →