PKD 10.85.Z - Wytwarzanie gotowych posiłków i dań

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie surowców, materiałów lub półproduktów, w nowy wyrób. Surowce, materiały lub półprodukty podlegające przetworzeniu w ramach tej Sekcji są wynikiem działalności rolnej, leśnej, rybołówstwa, górnictwa lub innej działalności wytwórczej. Istotne zmiany, przeróbki, renowacje i przebudowy są również związane z działalnością wytwórczą.

Jednostki klasyfikowane w ramach tej Sekcji określane są jako zakłady przemysłowe, wytwórnie lub fabryki, które w swej działalności wykorzystują maszyny i urządzenia o napędzie mechanicznym. Również jednostki, które przetwarzają surowce i materiały w nowy wyrób ręcznie, w sposób chałupniczy lub jednostki wytwarzające i sprzedające wyroby w miejscu wytworzenia (np. piekarnie, zakłady krawieckie szyjące na zamówienie), są również włączone do niniejszej Sekcji.

Jednostki wytwórcze mogą:

  • wytwarzać wyroby z materiału własnego,
  • zlecać podwykonawcy wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych,
  • posiadać prawa do wyrobu, a zlecać podwykonawcom całkowite wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych lub powierzonych,
  • wytwarzać wyroby jako podwykonawca.

Nowy wytworzony wyrób może być wyrobem finalnym, gotowym do użycia, lub półproduktem, który będzie wykorzystany jako surowiec w innej produkcji. Na przykład: produkt rafinacji tlenku glinowego jest surowcem przy produkcji aluminium. Aluminium jest surowcem wykorzystywanym przez zakłady produkujące, np. druty aluminiowe. Natomiast drut aluminiowy jest materiałem bazowym do produkcji wyrobów z niego wytwarzanych (np. siatek aluminiowych).

Produkcja specjalistycznych elementów, części składowych, akcesoriów i wyposażenia dodatkowego do maszyn i urządzeń, klasyfikowana jest w tej samej podklasie, co produkcja maszyn i urządzeń, dla których są one przeznaczone.

Jednakże, produkcja specjalistycznych elementów i akcesoriów przez formowanie i wytłaczanie tworzywa sztucznego, mieści się w odpowiednich podklasach grupy 222.

Produkcja uniwersalnych elementów i części do maszyn i urządzeń, takich jak: silniki, pompy, prądnice, elementy (komponenty) elektryczne, zawory, przekładnie zębate, łożyska sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach działalności wytwórczej, niezależnie od grupowań obejmujących maszyny i urządzenia, do których mogłyby zostać zastosowane.

Montaż wyrobów, z własnych lub zakupionych materiałów, traktowany jest jako działalność wytwórcza.

Niniejsza Sekcja nie obejmuje przetwarzania odpadów na surowce wtórne, które jest sklasyfikowane w odpowiednich podklasach grupy 383 Odzysk surowców. Wymaganym sposobem tego przetwarzania jest przetwarzanie fizyczne lub chemiczne. Działalność ta sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji E Dostawa wody; gospodarowanie ściekami i odpadami oraz działalność związana z rekultywacją.

Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję dań z mięsa lub drobiu,
  • produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki,
  • produkcję gotowych dań z warzyw,
  • produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne,
  • produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej,
  • produkcję dań regionalnych i narodowych.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10,
  • produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 1089Z,
  • sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 4711Z, 4729Z,
  • sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 4638Z,
  • przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56,
  • działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy, sklasyfikowanej w 5629Z.

Zawody, które wybierały PKD 10.85.Z:

Kody PKD, które występowały we wnioskach CEIDG-1 razem z 10.85.Z:

PKD 56.21.Z

Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Kod PKD wybrało 23 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21

PKD 56.10.A

Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Kod PKD wybrało 21 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.1, Klasa: 56.10

PKD 47.91.Z

Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 19 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.9, Klasa: 47.91

PKD 56.10.B

Ruchome placówki gastronomiczne

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Kod PKD wybrało 19 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.1, Klasa: 56.10

PKD 56.30.Z

Przygotowywanie i podawanie napojów

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Kod PKD wybrało 16 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.3, Klasa: 56.30

PKD 56.29.Z

Pozostała usługowa działalność gastronomiczna

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Kod PKD wybrało 15 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.29

PKD 10.71.Z

Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 13 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.7, Klasa: 10.71

PKD 10.89.Z

Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 13 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.89

PKD 47.24.Z

Sprzedaż detaliczna pieczywa, ciast, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 10 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.2, Klasa: 47.24

PKD 10.32.Z

Produkcja soków z owoców i warzyw

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 9 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.32

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →