PKD 10.13.Z - Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie surowców, materiałów lub półproduktów, w nowy wyrób. Surowce, materiały lub półprodukty podlegające przetworzeniu w ramach tej Sekcji są wynikiem działalności rolnej, leśnej, rybołówstwa, górnictwa lub innej działalności wytwórczej. Istotne zmiany, przeróbki, renowacje i przebudowy są również związane z działalnością wytwórczą.

Jednostki klasyfikowane w ramach tej Sekcji określane są jako zakłady przemysłowe, wytwórnie lub fabryki, które w swej działalności wykorzystują maszyny i urządzenia o napędzie mechanicznym. Również jednostki, które przetwarzają surowce i materiały w nowy wyrób ręcznie, w sposób chałupniczy lub jednostki wytwarzające i sprzedające wyroby w miejscu wytworzenia (np. piekarnie, zakłady krawieckie szyjące na zamówienie), są również włączone do niniejszej Sekcji.

Jednostki wytwórcze mogą:

  • wytwarzać wyroby z materiału własnego,
  • zlecać podwykonawcy wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych,
  • posiadać prawa do wyrobu, a zlecać podwykonawcom całkowite wytwarzanie wyrobów z materiałów własnych lub powierzonych,
  • wytwarzać wyroby jako podwykonawca.

Nowy wytworzony wyrób może być wyrobem finalnym, gotowym do użycia, lub półproduktem, który będzie wykorzystany jako surowiec w innej produkcji. Na przykład: produkt rafinacji tlenku glinowego jest surowcem przy produkcji aluminium. Aluminium jest surowcem wykorzystywanym przez zakłady produkujące, np. druty aluminiowe. Natomiast drut aluminiowy jest materiałem bazowym do produkcji wyrobów z niego wytwarzanych (np. siatek aluminiowych).

Produkcja specjalistycznych elementów, części składowych, akcesoriów i wyposażenia dodatkowego do maszyn i urządzeń, klasyfikowana jest w tej samej podklasie, co produkcja maszyn i urządzeń, dla których są one przeznaczone.

Jednakże, produkcja specjalistycznych elementów i akcesoriów przez formowanie i wytłaczanie tworzywa sztucznego, mieści się w odpowiednich podklasach grupy 222.

Produkcja uniwersalnych elementów i części do maszyn i urządzeń, takich jak: silniki, pompy, prądnice, elementy (komponenty) elektryczne, zawory, przekładnie zębate, łożyska sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach działalności wytwórczej, niezależnie od grupowań obejmujących maszyny i urządzenia, do których mogłyby zostać zastosowane.

Montaż wyrobów, z własnych lub zakupionych materiałów, traktowany jest jako działalność wytwórcza.

Niniejsza Sekcja nie obejmuje przetwarzania odpadów na surowce wtórne, które jest sklasyfikowane w odpowiednich podklasach grupy 383 Odzysk surowców. Wymaganym sposobem tego przetwarzania jest przetwarzanie fizyczne lub chemiczne. Działalność ta sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji E Dostawa wody; gospodarowanie ściekami i odpadami oraz działalność związana z rekultywacją.

Podklasa ta obejmuje:

  • produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego,
  • produkcję wyrobów z mięsa:
    • kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, „andouillettes” (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji gotowych dań z mięsa (w tym z mięsa drobiowego), zamrożonych, sklasyfikowanej w 1085Z,
  • produkcji zup zawierających mięso, sklasyfikowanej w 1089Z,
  • handlu hurtowego mięsem, sklasyfikowanego w 4632Z,
  • pakowania mięsa wykonywanego na zlecenie, sklasyfikowanego w 8292Z.

Kody PKD, które występowały we wnioskach CEIDG-1 razem z 10.13.Z:

PKD 10.11.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 6 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.11

PKD 56.21.Z

Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Kod PKD wybrało 6 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21

PKD 10.32.Z

Produkcja soków z owoców i warzyw

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 5 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.32

PKD 47.22.Z

Sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.2, Klasa: 47.22

PKD 56.10.A

Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne

Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ...

Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.1, Klasa: 56.10

PKD 49.41.Z

Transport drogowy towarów

Sekcja ta obejmuje: - działalność związaną z przewozem osób lub towarów realizow...

Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja H, Dział: 49, Grupa: 49.4, Klasa: 49.41

PKD 10.12.Z

Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.12

PKD 10.71.Z

Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.7, Klasa: 10.71

PKD 10.52.Z

Produkcja lodów

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.5, Klasa: 10.52

PKD 10.39.Z

Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw

Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur...

Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →