Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie surowców, materiałów lub półproduktów, w nowy wyrób. Surowce, materiały lub półprodukty podlegające przetworzeniu w ramach tej Sekcji są wynikiem działalności rolnej, leśnej, rybołówstwa, górnictwa lub innej działalności wytwórczej. Istotne zmiany, przeróbki, renowacje i przebudowy są również związane z działalnością wytwórczą.
Jednostki klasyfikowane w ramach tej Sekcji określane są jako zakłady przemysłowe, wytwórnie lub fabryki, które w swej działalności wykorzystują maszyny i urządzenia o napędzie mechanicznym. Również jednostki, które przetwarzają surowce i materiały w nowy wyrób ręcznie, w sposób chałupniczy lub jednostki wytwarzające i sprzedające wyroby w miejscu wytworzenia (np. piekarnie, zakłady krawieckie szyjące na zamówienie), są również włączone do niniejszej Sekcji.
Jednostki wytwórcze mogą:
Nowy wytworzony wyrób może być wyrobem finalnym, gotowym do użycia, lub półproduktem, który będzie wykorzystany jako surowiec w innej produkcji. Na przykład: produkt rafinacji tlenku glinowego jest surowcem przy produkcji aluminium. Aluminium jest surowcem wykorzystywanym przez zakłady produkujące, np. druty aluminiowe. Natomiast drut aluminiowy jest materiałem bazowym do produkcji wyrobów z niego wytwarzanych (np. siatek aluminiowych).
Produkcja specjalistycznych elementów, części składowych, akcesoriów i wyposażenia dodatkowego do maszyn i urządzeń, klasyfikowana jest w tej samej podklasie, co produkcja maszyn i urządzeń, dla których są one przeznaczone.
Jednakże, produkcja specjalistycznych elementów i akcesoriów przez formowanie i wytłaczanie tworzywa sztucznego, mieści się w odpowiednich podklasach grupy 222.
Produkcja uniwersalnych elementów i części do maszyn i urządzeń, takich jak: silniki, pompy, prądnice, elementy (komponenty) elektryczne, zawory, przekładnie zębate, łożyska sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach działalności wytwórczej, niezależnie od grupowań obejmujących maszyny i urządzenia, do których mogłyby zostać zastosowane.
Montaż wyrobów, z własnych lub zakupionych materiałów, traktowany jest jako działalność wytwórcza.
Niniejsza Sekcja nie obejmuje przetwarzania odpadów na surowce wtórne, które jest sklasyfikowane w odpowiednich podklasach grupy 383 Odzysk surowców. Wymaganym sposobem tego przetwarzania jest przetwarzanie fizyczne lub chemiczne. Działalność ta sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji E Dostawa wody; gospodarowanie ściekami i odpadami oraz działalność związana z rekultywacją.
Podklasa ta obejmuje:
Podklasa ta nie obejmuje:
PKD 10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 7 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.12 |
PKD 10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 6 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.1, Klasa: 10.13 |
PKD 47.22.Z | Sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ... Kod PKD wybrało 5 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 47, Grupa: 47.2, Klasa: 47.22 |
PKD 10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.39 |
PKD 56.21.Z | Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.2, Klasa: 56.21 |
PKD 56.10.A | Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne Sekcja ta obejmuje: - zapewnienie krótkotrwałego pobytu, włącznie z wyżywieniem ... Kod PKD wybrało 4 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja I, Dział: 56, Grupa: 56.1, Klasa: 56.10 |
PKD 10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.2, Klasa: 10.20 |
PKD 46.32.Z | Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ... Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.32 |
PKD 10.85.Z | Wytwarzanie gotowych posiłków i dań Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.8, Klasa: 10.85 |
PKD 10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw Przez działalność wytwórczą rozumie się fizyczne lub chemiczne przetwarzanie sur... Kod PKD wybrało 3 użytkowników aplikacji CEIDG. Sekcja C, Dział: 10, Grupa: 10.3, Klasa: 10.32 |
Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.