751504 - Klasyfikator jaj, drobiu i pierza

Wykonuje prace związane z klasyfikacją jakościową surowców, tj. drobiu, jaj i pierza, w celu zakwalifikowania ich do właściwych klas, zgodnie z wymogami określonych dokumentów np. norm.


Zadania zawodowe:

ocena organoleptyczną (wizualną) drobiu żywego przeznaczonego do skupu i dalszego transportu, tj. stanu zdrowia, dojrzałości i stanu upierzenia oraz warunków higieniczno-sanitarnych hodowli; selekcja drobiu żywego wg wagi, gatunku, płci, wieku, rasy, stopnia wytuczenia i prawidłowości budowy; klasyfikacja okrywy zewnętrznej i wewnętrznej drobiu (np. pióra puchowe i półpuchowe u gęsi); ocenę wartości handlowej, ustalanie sposobu i zasady wyceny; klasyfikacja drobiu bitego: pod względem budowy, umięśnienia, wytuczenia, barwy tuszek oraz obróbki technologicznej i stopnia schłodzenia; ocena jaj spożywczych poprzez stwierdzenia warunków higieniczno-sanitarnych badanej partii oraz kontrolę jakości jaj na urządzeniach do doświetlania; ocena cech wewnętrznych jaj (barwa i wygląd skorupy, głębokość, stan i barwa komory powietrznej, widoczności żółtka i tarczki zarodkowej, przejrzystość, gęstość i barwa białka oraz obecność krwistych i obcych ciał); oznaczanie jaj spożywczych za pomocą specjalnych stempli, znaków o różnym kształcie i barwie, zawierających litery lub cyfry, w celu poinformowania w prosty sposób nabywcy o rodzaju, jakości i masie; prowadzenie dokumentacji związanej z pracami klasyfikacyjnymi; zapoznawanie się na bieżąco z nowościami wprowadzonymi do dokumentacji i norm określających parametry będące podstawą klasyfikowania drobiu, jaj i pierza;prowadzenie szkolenia pracowników punktów skupu w zakresie techniki skupu, warunków sanitarnych i obchodzenia się ze skupionym towarem; utrzymywanie czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie zasad bhp i ppoż.


Zawody powiązane z tym zawodem ZUS:
  • Hurtownik jaj - Hurtownik jaj to kluczowy gracz w łańcuchu dostaw produktów spożywczych, który zajmuje się dystrybucją jaj oraz wyrobów z jaj do różnorodnych odbiorców, takich jak restauracje, sklepy spożywcze oraz inne punkty sprzedaży. Osoba na tym stanowisku musi posiadać dogłębną wiedzę na temat jakości produktów, ich przechowywania oraz transportu, aby zapewnić, że dostarczane jaja spełniają najwyższe standardy świeżości i bezpieczeństwa. Hurtownik jaj współpracuje z producentami, monitorując procesy produkcyjne oraz dbając o odpowiednie warunki transportu, co jest kluczowe dla zachowania jakości towaru. Ponadto, hurtownik musi być elastyczny i umieć dostosować się do zmieniających się potrzeb rynku, co często wiąże się z negocjacjami cenowymi oraz budowaniem długotrwałych relacji z klientami. W obliczu rosnącej konkurencji w branży spożywczej, hurtownik jaj odgrywa istotną rolę w zapewnieniu ciągłości dostaw oraz satysfakcji klientów.

Jakie PKD dla zawodu klasyfikator jaj, drobiu i pierza?

Najczęściej wybierane kody PKD przez przedsiębiorców

PKD 46.33.Z - Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych

Sekcja ta obejmuje: - sprzedaż hurtową i detaliczną (tj. sprzedaż niewymagającą ...

Sekcja G, Dział: 46, Grupa: 46.3, Klasa: 46.33

Załóż firmę bezpłatnie z pomocą ekspertów

  • Oferujemy bezpłatne wsparcie w całym procesie rejestracji firmy do CEIDG, US, ZUS i VAT.
  • Skorzystaj z darmowej pomocy, którą oferujemy w ramach Ogólnopolskiego Programu Wspierania Przedsiębiorczości.

Załóż firmę z ekspertem

Nasi eksperci odpowiedzą na Twoje pytania. Pomoc w rejestracji firmy jest bezpłatna.

Baner reklamowy z odniesieniem do rejestracji firmy.

Internetowe biuro rachunkowe + liczne integracje ułatwiające prowadzenie biznesu

  • Ponad 20 lat doświadczenia w księgowaniu
  • Księguj łatwo i bez wychodzenia z domu
  • Oszczędzaj wybierając jedno kompleksowe narzędzie

Poznaj nasze rozwiązania →